Quantcast
Jump to content
Προσοχή σε SCAM μηνύματα! Μας ενημέρωσαν ότι εστάλει μήνυμα στα Αγγλικά, για αλλαγή κωδικού πρόσβασης. Δεν έχουμε στείλει κάτι τέτοιο. Τα μηνύματά μας, πάντα είναι μεταφρασμένα στα Ελληνικά & περιέχουν το λογότυπό μας. ×
➔ Parents.org.gr
  • Από την διαχείριση / Admin news

• πρίν από 4 λεπτά , MK2012 είπε:

Εξετάζω όλα τα ενδεχόμενα για να μην απογοητευτώ κ να είμαι προετοιμασμένη. Με ΑΜΗ 0,4 μετρημένη πριν από ένα χρόνο πολύ πιθανό να μας πουν για δότρια κάποιοι γιατροί. Το θέμα είναι τωρα να δούμε γιατί δε προχωράνε σε καλής ποιότητας βλαστοκύστες. 
      Επισης, μετά από αποτυχημένη ετ, γνωρίζει καμμία κοπέλα αν υπάρχει πιθανότητα να γίνεται ωορρηξία κανονικά σε αυτό τον κύκλο μετά απο τόσα φάρμακα; Τόσους μήνες δε προσπαθούσαμε φυσικά με κάποιο σκοπό, γιατί έδινα όλα τα ωάρια μου σε ωοληψιες. Είναι καιρός που αφηνω κύκλο χωρίς ωοληψια. 

Κορίτσι μου καλησπέρα, είναι ανάλογα τον οργανισμό, άλλες κάνουν κανονικά άλλες όχι..  εσύ εννοείτε προσπάθησε δεν χάνεις κάτι 

• Μου αρέσει 1

Μια νέα αρχή ....στην Αγγλία ;

Recommended Posts

Οι προλαλλήσασες με έχουν καλύψει απόλυτα. Δεν ξέρω αν έχει νόημα να συνεχίσουμε αυτή την κουβέντα. Καμία εδώ δεν είναι κακοπροαίρετη ούτε σας γράφει ότι γράφει για να σας πει μην έρθετε. Νομίζω ότι απλά παρέχουμε ότι πληροφορία ζητάτε, η καθεμία με τις εμπειρίες της.

Katrin, ένα τελευταίο. Σαφώς και δεν πάμε στο γιατρό προληπτικά, ούτε στην Ελλάδα πηγαίναμε άλλωστε. Ωστόσο, το μωρό αν ήμουν στην Ελλάδα θα έδινα τα 30 ευρώ το μήνα που είναι η αμοιβή της παιδιάτρου μας για να το εξετάζει κάθε μήνα μέχρι να χρονίσει. Αυτό έκανα και με τον μεγάλο γιο μέχρι να χρονίσει (στην Ελλάδα). Στην Αγγλία δυστυχώς δεν μπορώ να δίνω 180 λίρες το μήνα για αυτή την προληπτική εξέταση. Έχεις 3 παιδάκια, αν θυμάμαι καλά. Όταν ήταν βρέφη, δεν τα πήγαινες μια φορά το μήνα σε ιδιώτη παιδίατρο; Σου ακούγεται τόσο εξωφρενικό; Δεν είμαι από πλούσια οικογένεια, μικροαστοί είμαστε όπως και οι περισσότεροι φίλοι μας. Τη μηνιαία προληπτική εξέταση σε ιδιώτη παιδίατρο πάντως την κάναμε. Και γνωρίζω ότι εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να την κάνουν όσοι φίλοι μας έχουν παιδιά μικρότερα του έτους.

Η Ιθάκη σ'έδωσε τ' ωραίο ταξείδι. Χωρίς αυτήν δεν θα βγαινες στον δρόμο. Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια. Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δε σε γέλασε. - Κ. Καβάφης

an1cE-60g410010MjA3ZHwwMDAwNTU0ZGF8T3VyIHByZWNpb3VzIGxpdHRsZSBib3kgaXM.gifan1cMc80g410010MDAwOGQ0fDEzNDU2cGF8T3VyIGdvcmdlb3VzIG5ldyBiYWJ5IGJveSBpcw.gif

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 3,4k
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Γιαυτο και ουτε ενδοκρινολογο βλεπεις, ουτε παιδιατρο, ουτε ωτορινολαρυγγολογο, ουτε γυναικολογο....

σ'αυτό επιφυλάσσομαι να απαντήσω αφού το ψάξω πρώτα. Θα ήθελα όμως - για την αποφυγή παρεξηγήσεων - να μου πεις τι εννοείς ακριβώς όταν λες ότι δεν βλέπεις ενδοκρινολόγο π.χ. Εννοείς δηλαδή ότι αν π.χ. πάω εγώ στον gp και του αναφέρω τα συμπτώματά μου που παραπέμπουν σε ενδοκρινολογικό πρόβλημα, αυτός δεν θα με παραπέμψει σε ενδοκρινολόγο? Θα σε παρακαλούσα να απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση με ακρίβεια.

Κατριν οταν λες οτι στο Ελλαντα πατε μοοονο οταν αρρωσταινετε βαρια στο γιατρο κ μετα λες για 4 φορες ο μηνα επι 4 παιδια σημαινει οτι καθε μηνα αρρωσταινετε βαρια τουλαχιστον μια φορα εκαστος? Προφανως και οχι.

Εννοώ, ότι μας έχει τύχει πολλές φορές στον ίδιο μήνα να αρρωστήσουν όλα μου τα παιδιά και να χρειαστεί και κάποιο από αυτά και δεύτερη επίσκεψη στο γιατρό, ή να αρρωστήσουν τα παιδιά και κάποιος από εμάς να επισκεφτεί επίσης ένα γιατρό μιας άλλης ειδικότητας. Βεβαίως αυτό δεν συμβαίνει κάθε μήνα, αλίμονο! Αλλά έχει τύχει αρκετές φορές. Και τους άλλους μήνες όμως που δεν αρρωσταίνουν όλα μαζί, το συνηθισμένο σε ένα χειμώνα είναι να πάμε στο γιατρό τουλάχιστον 1-2 φορές κάθε μήνα για ασθένεια παιδιών (όχι για εμβόλιο ή πρόληψη). Τα έξοδά μας ήταν μέχρι πέρυσι για παιδίατρο και μόνο περίπου 520 ευρώ το χρόνο (και δεν υπολογίζω οφθαλμίατρο, σιδεράκια - έχουμε κι από αυτά, ή άλλες ειδικότητες)

Η' μπορειτε να πατε και στο Κεντρο Υγειας να σας δουν δωρεαν (γτ το σνομπαρετε?)

Γι αυτό έχω ήδη γράψει πιο πάνω! Δεν το σνομπάρουμε φίλη μου εμείς, αυτό μας σνομπάρει :-) Και θα σου εξηγήσω τι εννοώ:

- Στο κέντρο υγείας αν είσαι τυχερός σε βλέπει γενικός γιατρός. Αν δεν είσαι, σε βλέπει ειδικευόμενος γιατρός (άγνωστο ποιας ειδικότητας) και φυσικά χωρίς την παρουσία ειδικευμένου γιατρού μαζί.

- Συνήθως δεν συνταγογραφούν φάρμακα - ο ειδικευόμενος ποτέ -, αλλά σε παραπέμπουν να τους ξαναεπισκεφτείς την επόμενη ημέρα, όπου θα πληρώσεις και ένα (πολύ μικρό αλήθεια) ποσό των 5 ευρώ, αλλά -κυρίως- θα περιμένεις στην ουρά μαζί με πολλούς άλλους ασθενείς για να ξαναδείς γιατρό να σου γράψει εκείνος τα φάρμακα που χρειάζεσαι.

- αν τελικά το κάνεις κι αυτό, πρέπει μετά από μερικές μέρες να ξαναπάς, διότι σου έχουν γράψει μόνο το ένα μπουκάλι αντιβίωση π.χ. από τα δύο ή τρία που θα χρειαστείς. Οπότε ξαναπάς, ξαναπληρώνεις το μικρό ποσό, ξαναπεριμένεις στην ουρά για να σου γράψουν το επόμενο μπουκάλι αντιβίωση.

- Υπόψην ότι πολλοί από τους παραπάνω, όπως και οι περισσότεροι νοσηλευτές, σου μιλούν στον ενικό, με απαξίωση, σου κάνουν παρατήρηση αν το παιδί σου των 2,5 ετών ακούγεται στο διάδρομο (μου έχει τύχει να μου πει νοσοκόμα να βγάλω το παιδί έξω...) γιατί είναι αδύνατον ένα μικρό παιδί να μπορεί ήσυχο να περιμένει πάνω από 1 ώρα χωρίς να αρχίσει να κουνιέται και να μυξοκλαίει.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, έχω το κέντρο υγείας ως λύση ανάγκης. Παρόλα αυτά, δεν το σνομπάρω, το έχω επισκεφτεί αρκετές φορές.

Γιατι ειναι υποχρεωμενο ενα Κρατος με τοοοσα προβληματα να παρεχει οτι ειδικο γιατρο θελει ο καθενας ΤΣΑΜΠΑ?

Πρώτον τα προβλήματα του κράτους ΔΕΝ τα δημιούργησα εγώ! Προσωπικά πλήρωνα και πληρώνω όλες τις εισφορές και τους φόρους μου, δεν έκλεψα ούτε μία δραχμή, ούτε ένα ευρώ και τα πλήρωσα όλα με το παραπάνω. Επομένως, απαιτώ και κάποιες παροχές.

Δεύτερον, τίποτα δεν είναι ΤΣΑΜΠΑ!!!! Προσωπικά και πάλι, είμαι σε ένα ταμείο στο οποίο πλήρωνα έως τώρα 335 ευρώ το μήνα, κάθε μήνα, για 18 χρόνια, πολλά από τα οποία δεν δούλευα, αλλά επειδή α) δεν είχα τη δυνατότητα να κάνω διακοπή του ταμείου μου και β) επειδή ήθελα να έχω τη σύνταξή μου στο τέλος, συνέχιζα να τα πληρώνω χωρίς να χρωστάω ούτε λεπτό από αυτά! Ο δε άντρας μου, μισθωτός μηχανικός, έχει κάθε μήνα κρατήσεις τα διπλά χρήματα από αυτά.

Από τον Ιούλιο του 2011 μάλιστα, το μνημόνιο αποφάσισε οι μηχανικοί ελεύθεροι επαγγελματίες άνω της 15ετίας να πληρώνουν 650 περίπου ευρώ το μήνα !!

Ταυτόχρονα, μας κόβουν τις παροχές υγείας του ταμείου μας και μας χώνουν στον ΕΟΠΥΥ, για να είμαστε πια πρακτικά ανασφάλιστοι.

Να πω για την ιστορία ότι το ταμείο μας, στο οποίο το κράτος δεν συνεισέφερε ποτέ ούτε ένα ευρώ , είναι ίσως το μόνο (ή το περισσότερο) εύρωστο και υγιές ταμείο της χώρας, με τεράστια αποθεματικά, τα οποία τεχνιέντως τα κουρεύουν και τα χρησιμοποιούν όπως θέλουν.

Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι όπως φαίνεται και από τα παραπάνω, δεν ζήτησα τίποτα ΤΣΑΜΠΑ. Όλα τα πληρώνουμε ΑΔΡΑ!

Δλδ εδω οτι ωρα θελω μπορω να παω να κανω μια ακτινογραφια?

Ούτε κι εδώ συμβαίνει αυτό, αν θες να την κάνεις μόνος σου, την πληρώνεις.

Katrin, ένα τελευταίο. Σαφώς και δεν πάμε στο γιατρό προληπτικά, ούτε στην Ελλάδα πηγαίναμε άλλωστε. Ωστόσο, το μωρό αν ήμουν στην Ελλάδα θα έδινα τα 30 ευρώ το μήνα που είναι η αμοιβή της παιδιάτρου μας για να το εξετάζει κάθε μήνα μέχρι να χρονίσει. Αυτό έκανα και με τον μεγάλο γιο μέχρι να χρονίσει (στην Ελλάδα). Στην Αγγλία δυστυχώς δεν μπορώ να δίνω 180 λίρες το μήνα για αυτή την προληπτική εξέταση. Έχεις 3 παιδάκια, αν θυμάμαι καλά. Όταν ήταν βρέφη, δεν τα πήγαινες μια φορά το μήνα σε ιδιώτη παιδίατρο; Σου ακούγεται τόσο εξωφρενικό; Δεν είμαι από πλούσια οικογένεια, μικροαστοί είμαστε όπως και οι περισσότεροι φίλοι μας. Τη μηνιαία προληπτική εξέταση σε ιδιώτη παιδίατρο πάντως την κάναμε. Και γνωρίζω ότι εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να την κάνουν όσοι φίλοι μας έχουν παιδιά μικρότερα του έτους.

Καθόλου εξωφρενικό δεν μου φαίνεται! Το αντίθετο! Αν διαβάσεις και όσα έγραψα πιο πάνω, θα καταλάβεις πιστεύω τι εννοώ.

Απλά, το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα πια δεν υπάρχει η δυνατότητα σε όλους να τα κάνουν αυτά! Δυστυχώς....

σ'αυτό επιφυλάσσομαι να απαντήσω αφού το ψάξω πρώτα. Θα ήθελα όμως - για την αποφυγή παρεξηγήσεων - να μου πεις τι εννοείς ακριβώς όταν λες ότι δεν βλέπεις ενδοκρινολόγο π.χ. Εννοείς δηλαδή ότι αν π.χ. πάω εγώ στον gp και του αναφέρω τα συμπτώματά μου που παραπέμπουν σε ενδοκρινολογικό πρόβλημα, αυτός δεν θα με παραπέμψει σε ενδοκρινολόγο? Θα σε παρακαλούσα να απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση με ακρίβεια.

Ναι, αυτό ακριβώς εννοεί. Το πολύ-πολύ να σε στείλει να κάνεις τις βασικές αιματολογικές εξετάσεις (T3, T4, TSH) και ΑΝ αυτές βγουν πολύ έξω από τα φυσιολογικά να σε παραπέμψει ή να σου πει να τις επαναλάβετε σε 6 μήνες και βλέπετε. Δεν θα σε παραπέμψει για υπέρηχο, δεν θα σου κάνει ψηλάφηση, δεν θα ελέγξει ζάχαρο, βάρος, αντανακλαστικά και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο ελέγχει ο ενδοκρινολόγος.

Αν πας με διαγνωσμένο πρόβλημα (π.χ. Χασιμότο) θα σου γράψει τα φάρμακά σου και αυτό είναι. Δεν δικαιούσαι κάτι άλλο από πλευράς ειδικής παρακολούθησης. Ακόμα και να πας με διαγνωσμένο πρόβλημα αλλά χωρίς φαρμακευτική αγωγή δεν θα σε στείλει σε ενδοκρινολόγο. Το καλό είναι ότι εφόσον έχεις πρόβλημα θυρεοειδή μπαίνεις σε ειδική κατηγορία ασθενών που δικαιούνται δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη για όλες τις ασθένειες. Το κακό είναι ότι υπέρηχο και ειδικές εξετάσεις θα δεις μόνο αν χειροτερεύσεις σε σημείο να φοβούνται ότι έχεις καρκίνο και όχι μια "απλή" θυρεοειδίτιδα.

Δεν προβλέπεται από το NHS παρακολούθηση από ενδοκρινολόγο, εκτός περιπτώσεων που απειλείται η ζωή σου όπως καρκίνος ή μια καλπάζουσα θυρεοειδίτιδα που δημιουργεί παρενέργειες σε άλλα όργανα και λειτουργίες. Το κακό είναι ότι οι GPήδες δεν είναι καν ενημερωμένοι σχετικά με τα προβλήματα του θυρεοειδή, καθώς σπάνια συναντούνται στον γηγενή πληθυσμό.

Ακόμα και στην εγκυμοσύνη, η παρακολούθηση του θυρεοειδή σε άτομα με διαγνωσμένο πρόβλημα είναι κυρίως τυπική και γίνεται επί το πλείστον από εξειδικευμένες νοσοκόμες και όχι από ενδοκρινολόγους. Κατά το πρώτο τρίμηνο δεν παρακολουθήσαι καθόλου.

Αυτά στα γράφω από προσωπική εμπειρία και από περιπτώσεις φίλων με ανάλογα προβλήματα.

Επειδή δεν προλαβαίνω αυτή τη στιγμή να διαβάσω αυτά που έχετε γράψει, θα πω μόνο μερικά λόγια γενικά για το NHS και ζητώ συγγνώμη για τυχόν επαναλήψεις.

Το πρόβλημα με το NHS δεν είναι οι καλοί και κακοί γιατροί. Καλοί και κακοί γιατροί υπάρχουν παντού. Το προβλήματα είναι άλλα, και συνοψίζω:

1/ Μεγάλο ποσοστό γιατρών είναι ξένοι, με ότι αυτό συνεπάγεται. Όσες μένετε Αγγλία θα θυμόσαστε ίσως την περίπτωση ασθενή που πέθανε επειδή ο GP του χορήγησε λάθος δόση φαρμάκου, όχι επειδή ήταν ανίκανος αλλά επειδή ήταν Γερμανός και δεν μιλούσε καλά αγγλικά. Διάβασε τις οδηγίες αλλά δεν τις κατανόησε, την πλήρωσε ο ασθενής. Θα θυμάστε ίσως και τις περιπτώσεις των Ιρακινών και Αφγανών γιατρών στη Σκωτία που έκαναν τη βομβιστική ενέργεια, και τις πάμπολλες περιπτώσεις Νιγηριανών και άλλων Αφρικανών που έχει αποδειχτεί ότι δεν έχουν τα κατάλληλα πτυχία και όμως τους έχει δοθεί άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και εργάζονται σε νοσοκομεία ως locums (είναι πολύ άσχημο πράγμα να πέσεις σε άσχετο γιατρό και να είναι και locum, δεν ξέρω αν σας έχει τύχει).

2/ Δεν έχεις δυνατότητα επιλογής. Αν μένεις εδώ (όπου είναι το εδώ) τότε θα σε περιθάλψουν οι Χ γιατροί και όχι οι Ψ (που μπορεί να είναι καλύτεροι). Αυτό είναι το γνωστό postcode lottery.

3/ Γιατροί δεν υπάρχουν αρκετοί, με αποτέλεσμα πολλές εξειδικευμένες θεραπείες να τις έχουν αναλάβει αποκλειστικά νοσοκόμες. Σε επίπεδο GP η πίεση του χρόνου είναι τέτοια που ο γιατρός βλέπει τον κάθε ασθενή για λιγότερο από 10 λεπτά, μέσα στα οποία πρέπει να δει το ιστορικό, να μιλήσει με τον ασθενή, να τον εξετάσει, να γράψει τη συνταγή και να καταγράψει τα νέα στοιχεία στο ιστορικό. Γι' αυτό κάνουν τις γνωστές διαγνώσεις με το μάτι, π.χ. πας με αναπνευστικό πρόβλημα και δεν σε ακροάζονται.

4/ Ο θεσμός του γενικού γιατρού που όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει (πολλές φορές και κυριολεκτικά, κάποιοι GP κάνουν και μικρο-εγχειρήσεις). Δεν μπορεί ένας γιατρός να αναλαμβάνει από νεογέννητο μέχρι έγκυο μέχρι εγκεφαλικά μέχρι θυρεοειδή μέχρι αναπνευστικά μέχρι καρδιά και να τα αναλαμβάνει επιτυχώς, εκτός αν είναι σούπερμαν. Σκεφτείτε ότι ο κάθε GP έχει κάνει ως φοιτητής 3 μήνες εκπαίδευση σε παιδιατρικό τμήμα νοσοκομείου (όχι σε παιδιατρικό νοσοκομείο) - αυτό είναι το σύνολο της εμπειρίας που έχει πάνω σε παιδιατρικά θέματα. Το ίδιο για γυναικολογικά κ.ο.κ. Πόσο καλός μπορεί να είναι αυτός ο γιατρός στο να διαγνώσει επιτυχώς και να περιθάλψει ένα εξειδικευμένο παιδιατρικό ή γυναικολογικό πρόβλημα με μια εξέταση 5-6 λεπτών; Ξαναλέω μην μπαίνετε στο τριπάκι του κακού γιατρού, σκεφτείτε το με το δεδομένο ότι ο γιατρός είναι καλός.

4/ Το σύστημα είναι εντελώς δωρεάν και συνεπώς όλες οι ιατρικές αποφάσεις παίρνονται με κύριο γνώμονα το κόστος. Αν μια εξέταση είναι ακριβή και δεν φαίνεται να πεθαίνεις άμεσα, δεν στην γράφουν. Αν ένα φάρμακο είναι ακριβό και δεν φαίνεται να πεθαίνεις άμεσα, δεν στο γράφουν. Παίρνουν σαφώς μεγαλύτερα ρίσκα με την υγεία μας απ' ότι παίρνει ένας ιδιώτης γιατρός στην Ελλάδα γιατί αυτά που κοστίζεις στο σύστημα υγείας τα χρεώνεται το κάθε GP surgery και πολύ απλά δεν τους συμφέρει. Ακόμα και στα εξωτερικά ιατρεία εφαρμόζουν το σύστημα triage που σημαίνει ότι αν αναπνέεις και δεν αιμορραγείς θεωρήσαι κατώτερης προτεραιότητας και το πιθανότερο είναι να σε στείλουν σπίτι και να σου πουν να ξαναπεράσεις αύριο. Δεν σε βάζουν στη σειρά για ακτινογραφίες και εξετάσεις, δεν μπορούν γιατί είναι understaffed και overstretched.

Αυτά με λίγα λόγια.

Πρακτικά για όσες έρχεστε τώρα στην Αγγλία εγώ προτείνω το εξής: περάστε από όλους τους γιατρούς (+ οδοντίατρο) που σας παρακολουθούν σε τακτική βάση, κάντε τεστ ΠΑΠ, υπέρηχο, γυναικολογική εξέταση, κάντε γενικές αίματος, περάστε από ενδοκρινολόγο αν χρειάζεται, και ελάτε στην Αγγλία χωρίς άμεσες εκκρεμότητες. Κάντε το ίδιο με τα παιδιά σας, αν τα παρακολουθεί παιδίατρος.

Αν δεν έχετε τακτικές επαφές με γιατρούς, τότε no problem, δεν αλλάζει κάτι.

Για σοβαρά προβλήματα υγείας (εφόσον διαγνωστούν έγκαιρα) το σύστημα είναι ΟΚ. Όχι καταπληκτικό αλλά επαρκές, στα πλαίσια πάντα του postcode lottery. Το ρητό που ισχύει είναι το αν έχεις τύχη διάβαινε και ριζικό περπάτα.

Το αντιπροσωπευτικότερο ποστ που έχω διαβάσει. Εύγε Marija. Ελπίζω με αυτό να καταλαβαίνετε λίγο καλύτερα τι προσπαθούμε να περιγράψουμε με τις προσωπικές μας εμπειρίες. Δεν είναι θέμα καλών και κακών γιατρών. Είναι ότι το cost effectiveness είναι ο γνώμονας για τα πάντα. Το postcode lottery μπορεί να σε ευνοήσει (τέτοια περίπτωση πρέπει να είναι της fairy από ότι καταλαβαίνω) ή να σε ρίξει στα τάρταρα. Εμείς είμαστε (ευτυχώς μάλλον) κάπου στη μέση.

Η Ιθάκη σ'έδωσε τ' ωραίο ταξείδι. Χωρίς αυτήν δεν θα βγαινες στον δρόμο. Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια. Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δε σε γέλασε. - Κ. Καβάφης

an1cE-60g410010MjA3ZHwwMDAwNTU0ZGF8T3VyIHByZWNpb3VzIGxpdHRsZSBib3kgaXM.gifan1cMc80g410010MDAwOGQ0fDEzNDU2cGF8T3VyIGdvcmdlb3VzIG5ldyBiYWJ5IGJveSBpcw.gif

Διαφημίσεις

Επίσης, δεν αμφισβητώ ότι το σύστημα στην Ελλάδα ενδεχομένως να είναι ακόμη χειρότερο, ωστόσο η εναλλακτική της ιδιωτικής περίθαλψης είναι ακόμη σχετικά προσιτή για αρκετούς Έλληνες. Εδώ απλά δεν είναι. Δεν ζω με βασικό, ούτε με benefits και έχουμε ένα αρκετά καλό επίπεδο ζωής. Δεν μπόρεσα να έχω παρακολούθηση από ιδιώτη γυναικολόγο - πάει στα κομμάτια αυτό, ήμουν τυχερή γεννήθηκε καλά το μωράκι μου. Το να μην μπορώ να πάω τα παιδιά μου όμως να τα δει παιδίατρος μου κακοφαίνεται απίστευτα.

Σήμερα ήρθε (δεύτερη) επιστολή που (ξανα)αναβάλει το προγραμματισμένο ραντεβού για τον παιδίατρο για το ματάκι του μεγάλου μου γιου. Το αρχικό ραντεβού το είχαμε κλείσει από αρχές Νοέμβρη για τέλος Δεκέμβρη. Πρώτη αναβολή, 4/1. Σήμερα ήρθε επιστολή για τις 9/1. Ελπίζω τουλάχιστον αυτό το ραντεβού να μην αλλάξει.

Ναι, αυτό ακριβώς εννοεί. Το πολύ-πολύ να σε στείλει να κάνεις τις βασικές αιματολογικές εξετάσεις (T3, T4, TSH) και ΑΝ αυτές βγουν πολύ έξω από τα φυσιολογικά να σε παραπέμψει ή να σου πει να τις επαναλάβετε σε 6 μήνες και βλέπετε. Δεν θα σε παραπέμψει για υπέρηχο, δεν θα σου κάνει ψηλάφηση, δεν θα ελέγξει ζάχαρο, βάρος, αντανακλαστικά και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο ελέγχει ο ενδοκρινολόγος.

Mα κι εδώ, τις ίδιες ακριβώς εξετάσεις έκανα για τη διάγνωσή μου! Από ενδοκρινολόγο παρακαλώ! Ούτε ζάχαρο μου μέτρησε ποτέ, ούτε αντανακλαστικά όπως λές (τι σημαίνει αυτό??), για το βάρος σε μια ζυγαριά με έβαζε και κρατούσε απλά σημείωση. Ποιο το πρόβλημα λοιπόν? Αν μου τις γράψει ένας γενικός γιατρός, ή ένας ενδοκρινολόγος? Εκεί εστιάζουμε τη διαφορά?? Αφού έτσι κι αλλιώς, όπως κι εσύ είπες, εάν δεν είναι φυσιολογικές, θα με παραπέμψει σε ενδοκρινολόγο. So? :shock:

Αν πας με διαγνωσμένο πρόβλημα (π.χ. Χασιμότο) θα σου γράψει τα φάρμακά σου και αυτό είναι. Δεν δικαιούσαι κάτι άλλο από πλευράς ειδικής παρακολούθησης. Ακόμα και να πας με διαγνωσμένο πρόβλημα αλλά χωρίς φαρμακευτική αγωγή δεν θα σε στείλει σε ενδοκρινολόγο. Το καλό είναι ότι εφόσον έχεις πρόβλημα θυρεοειδή μπαίνεις σε ειδική κατηγορία ασθενών που δικαιούνται δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη για όλες τις ασθένειες. Το κακό είναι ότι υπέρηχο και ειδικές εξετάσεις θα δεις μόνο αν χειροτερεύσεις σε σημείο να φοβούνται ότι έχεις καρκίνο και όχι μια "απλή" θυρεοειδίτιδα.

τι ακριβώς σημαίνει αυτό? Για να μαθαίνουμε και τα θετικά (αν υπάρχουν) :P

Επίσης, εάν γνωρίζεις, στην περίπτωσή μου που έχω και όζο, θα δικαιούμαι υπέρηχο?

Για να μαθαίνουμε και τα θετικά (αν υπάρχουν) :P

?

Κατρίν, φυσικά και υπάρχουν θετικά! Δωρεάν περίθαλψη είναι το πιο σημαντικό. Απλά έχει και κάποια downsides τα οποία επισημαίνουμε εδώ. Δεν το λέμε για να μην έρθετε! Εχουμε ζήσει όμως κάποιες καταστάσεις εδώ τις οποίες μοιραζόμαστε μαζί σας. Υπάρχουν πράγματα που δε μας αρέσουν και τα μοιραζόμαστε μαζί σας. Πιστεύεις οτι δε θα πρέπει να λέμε και τα αρνητικά του συστήματος?

Κατρίν, φυσικά και υπάρχουν θετικά! Δωρεάν περίθαλψη είναι το πιο σημαντικό. Απλά έχει και κάποια downsides τα οποία επισημαίνουμε εδώ. Δεν το λέμε για να μην έρθετε! Εχουμε ζήσει όμως κάποιες καταστάσεις εδώ τις οποίες μοιραζόμαστε μαζί σας. Υπάρχουν πράγματα που δε μας αρέσουν και τα μοιραζόμαστε μαζί σας. Πιστεύεις οτι δε θα πρέπει να λέμε και τα αρνητικά του συστήματος?

Νομίζω ότι τώρα το τοποθέτησες σωστά! Αν η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είχε αλλάξει προς το τόσο χειρότερο, και δεν χειροτέρευε συνέχεια, δεν θα σκεφτόμασταν καν να φύγουμε από εδώ.

Και φυσικά κανείς δεν έρχεται στην Αγγλία, ούτε φεύγει από Ελλάδα, λόγω της ιατρικής φροντίδας :rolleyes:

Αφού ερχόμαστε όμως ούτως ή άλλως, καλό είναι να ξέρουμε τι θα βρούμε! Και βέβαια να ακούμε και τα αρνητικά, αλλά είναι δυνατόν να είναι όλα αρνητικά? Δε νομίζω ;)

Νομιζω οτι η Μαριζα με το αναλυτικο της ποστ εξηγησε το cost effectiveness του NHS. Οποιος καταλαβε, καταλαβε. Δεν δυναμαι να επαναλαβω οτι εξηγησα, ουτε και να αναλυσω το ποστ της Μαριζας ειναι κατατοπιστικοτατο.

Το ποστ για τα Κεντρα Υγειας δε βρισκω σε τι διαφερει απο το συνηθισμενο practice της γειτονιας. Πας, σε βλεπει γενικος γιατρος, μετα που περιμενεις βεβαια αρκετη ωρα, συνηθως δε σου γραφει τιποτα, σου λεει αν δε σου περασει να ξαναπας, ξαναπας, ξαναπεριμενεις, σε ξαναβλεπει, αν εισαι τυχερος σου γραφει φαρμακα. Απο οτι βλεπω δε σε ειδα ενθουσιασμενη με αυτο το συστημα. A word of advice: Get used to it ;) Welcome to the NHS.

Αν θεωρουμε οτι ο παθολογος μπορει να κανει ανετα τη δουλεια ενος ενδοκρινολογου, μιας μαμης, ενος ωριλα, ενος γαστρεντερολογου κλπ και δεν εχει καμμια διαφορα δεν υπαρχει καν λογος να συνεχιζουμε τη συζητηση....

Δεν παρουσιαζω κατι στραβο εσκεμμενα, δεν εχω κανενα οφελος απο το που ζει ο καθενας. Τα λεω ομως ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ..δε μπορω να πω ψεμματα οτι θα σε δει ενδοκρινολογος απλα κ μονο επειδη εχεις ενδοκρινολογικο προβλημα. Δε ξερω ατομα με ενδοκρινολογικο προβλημα, ξερω ομως ατομα με βαρια πνευμονολογικα προβληματα που δεν παρακολουθουνται απο πνευμονολογο, ατομα με επιληψια που δεν παρακολουθουνται απο ειδικο γιατρο-νευρολογο κοκ...

Eleni

bd5c7983f7.png

Διαφημίσεις

Νομίζω ότι τώρα το τοποθέτησες σωστά! Αν η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είχε αλλάξει προς το τόσο χειρότερο, και δεν χειροτέρευε συνέχεια, δεν θα σκεφτόμασταν καν να φύγουμε από εδώ.

Και φυσικά κανείς δεν έρχεται στην Αγγλία, ούτε φεύγει από Ελλάδα, λόγω της ιατρικής φροντίδας :rolleyes:

Αφού ερχόμαστε όμως ούτως ή άλλως, καλό είναι να ξέρουμε τι θα βρούμε! Και βέβαια να ακούμε και τα αρνητικά, αλλά είναι δυνατόν να είναι όλα αρνητικά? Δε νομίζω ;)

Να πω κι εγω τις δικες μου εμπειριες; Διαφερουν παρα πολυ απο αυτα που διαβαζω, αλλα δε μπορω να μην τις πω. Και οχι μονο οι εμπειριες μου αλλα και ο τροπος σκεψης μου για την περιθαλψη γενικοτερα.

Χθες μου ηρθε στο φβ απο share μια σελιδα στην οποια μια οικογενεια απο την Ελλαδα εκανε ερανο προκειμενου να φερουν την κορη τους για εγχειρηση και ιατρικη περιθαλψη στην Αγγλια. Οταν καταλαβαν οτι το κοστος ηταν δυσβασταχτο και δε μπορουσε να χωριστει η οικογενεια, μετακομισαν εδω. Το ΙΚΑ δεν καλυπτε τα εξοδα περιθαλψης στο εξωτερικο, για τον απλο λογο οτι η επεμβαση αυτη γινεται και στην Ελλαδα. Αυτοι ομως προτιμησαν να ξεριζωθουν, να ερθουν εδω με τον πατερα να δουλευει με το βασικο απο το πρωι ως το βραδυ, να ζουν σε οικονομικη κατασταση χειροτερη απ'ο,τι οταν ηταν στην Ελλαδα, μονο και μονο για να δωσουν στο παιδι τους μεγαλυτερα ποσοστα επιβιωσης και ανακαμψης. Δεν τους κατηγορω. Κι εγω το ιδιο θα εκανα.... Η αληθεια ειναι, και το εχω ξαναπει κι εδω, οτι παρ'ολα τα προβληματα του συστηματος, οταν πραγματικα εχεις αναγκη και σοβαρο προβλημα, βρισκεσαι στα καλυτερα ιατρικα χερια της ευρωπης τουλαχιστον (κι αυτο πριν δουμε τις οικονομικες παροχες σε περιπτωση σοβαρης ασθενειας κλπ).

Απο'κει και περα, ειλικρινα δε βλεπω το λογο (και μην πεσετε να με φατε, ειπατε τη γνωμη σας πολλακις, την καταλαβα, κι εχω καθε δικαιωμα να πω τη δικη μου) μια υγιης εγκυος πχ να παρακολουθειται απο γυναικολογο ή ενα υγιες βρεφος απο παιδιατρο. Ο γιατρος ΓΙΑ ΜΕΝΑ ειναι θεραπων και πας αν εχεις προβλημα υγειας. Δε χρειαζεται να ειναι εκει για να υποψιαστει το προβλημα υγειας. Οι μαιες και οι νοσοκομες ειναι εκπαιδευμενο ιατρικο προσωπικο με πολλες γνωσεις και εμπειρια, δεν ειναι ουτε ηλιθιες ουτε τα τσιρακια των γιατρων, οπως δυστυχως εχουν μετατραπει στην Ελλαδα.

Και στο κατω-κατω, που ξερω εγω ποιας ειδικοτητας γιατρο χρειαζεται να δω αν δε με καθοδηγησει ο παθολογος; Πως θα σηκωθω μια μερα και θα πω "α, εχω προβλημα ενδοκρινολογικο, θα παω στον ενδοκρινολογο", "μου ποναει το στηθος, θα παω να κανω ακτινες", "μου ποναει το στομαχι, θα παω στο γαντρεντερολογο". Δεν ειναι ολα στην ιατρικη τοσο ξεκαθαρα και δαιχωρισμενα και νομιζω πρεπει να αφηνουμε αυτα τα πραγματα να τα κρινουν οι ειδικοι.

Και στην Ελλαδα οταν ζουσα δεν εκανα προληπτικες εξετασεις ουτε εγω ουτε τα παιδια (περα απο μετρησεις βαρους-υψους και τα εμβολια στο νοσοκομειο-ολα απο νοσοκομες) επειδη δε μου αρεσει δεοντολογικα αυτη η νοοτροπια. Μεχρι και ΠΑΠ κανω πολυ σπανια (αυτος ειναι ο μονιμος καυγας μου με τον αντρα μου, αλλα εχω τους λογους μου).

Απο΄κει και περα, προσωπικα, οποτε εχω γιατρο ειδικοτητας εχω παραπεμφθει χωρις πολλες συζητησεις, δεν εχω κανενα παραπονο απο αυτο. Αυτο που θα συμφωνησω ειναι οτι τα ραντεβου καθυστερουν, αλλα κι αυτο οταν δεν υπαρχει αμεση αναγκη. Μου εχει τυχει να μου κλεισουν ραντεβου για εναμιση μηνα μετα και σε μια ωρα (που προφανως ο φακελος μου περασε απο τους γραμματεις στο ιατρικο προσωπικο) να με παρουν τηλεφωνο να παω την επομενη εβδομαδα. Σε καποια περιοδο στην εγκυμοσυνη που δε μπορουσα να παω για τις εξετασεις μου ερχοτανε στο σπιτι καθε μηνα να με εξετασει. Χωρις φυσικα καμμια χρεωση.

Εχει πολυ μεγαλη σημασια η περιοχη που μενεις και σε τι γιατρο θα πεσεις, αλλα συντομα μπορεις απο γνωστους να μαθεις το ποιον διαφορων γιατρων στην περιοχη και να αλλαξεις αν δεν εισαι ικανοποιημενη.

Δεν αμφισβητω τις εμπειριες που καταθετουν παραπανω οι κοπελες. Θα επιθυμουσα να μην αρχισετε να αμφισβητειτε και τις δικες μου βεβαια γιατι εδω παμε να βοηθησουμε δινοντας μια σφαιρικη αποψη ολων των θεματων.

Εντιτ: να προσθεσω επισης οτι ναι, ολα εχουν να κανουν με το κοστος, αλλα σα συστημα πρεπει να κραταει και λεπτες ισορρπιες αναμεσα στην προληψη και τη θεραπεια, εστω και αν ειναι μονο για οικονομικους λογους. Γι'αυτο υπαρχουν οι δωρεαν κλινικες κατα του καπνισματος με δωρεαν προιοντα νικοτινης, γι'αυτο μπορεις ανα πασα στιγμη να πας στο ιατρειο χωρις ραντεβου και να ζητησεις προφυλακτικα δωρεαν και γι'αυτο το λογο πιεζουν και εναντιον των καισαρικων(περα απο το κοστος, το οποιο 4000 λιρες, οχι 2700, η καισαρικη εχει μεγαλυτερο ποσοστο γυναικων που θα επανανοσηλευθουν σε σχεση με τη γεννα τους απ'ο,τι ο φυσιολογικος τοκετος (infection, D&C, reconstructive surgery, counseling etc.)

Τραβελμαμ νομιζω εχει αναφερθει και παλιοτερα οτι η προληψη και οι εξετασεις ρουτινας στην Αγγλια πασχουν. Υπαρχει πολυ καλο ειδικευμενο προσωπικο για πολυ σοβαρες επεμβασεις και καποια νοσοκομεια εχουν παγκοσμια φημη για αυτο. Παρολα αυτα οταν φτασεις σ αυτο το σημειο, μιλαμε για μια κατασταση πολυ σοβαρη, δε μιλαμε για αυτα που αντιμετωπιζουμε στην καθημερινοτητα μας.

Τωρα η προληψη ειναι κ θεμα νοοτροπιας οπως λες. Εγω προτιμω να πηγαινω μια φορα το χρονο για τσεκ απ και ΠΑπ τεστ..Εσυ ισως δεν το κανεις. Αυτο ομως δε σημαινει οτι δε θα επρεπε να υπαρχει αυτη η δυνατοτητα για οσους θελουν. Εγω ειμαι υπερ της προληψης φουλ και με τα χιλια, και οπως λενε " ειναι η μιση θεραπεια".

Eleni

bd5c7983f7.png

travellingmum ωραία νομίζω τα λες.

Το να κριτικάρουμε μηδενιστικά ένα ολόκληρο σύστημα, επειδή δεν μας αρέσει να μας βλέπει αρχικά ένας γενικός γιατρός, δεν προσφέρει στη συζήτηση. Κι εδώ, αρχικά όταν έχεις κάποιο σύμπτωμα, στον παθολόγο (και ιδιώτη ακόμα αν θέλεις) θα πας κι εκείνος θα σε παραπέμψει σε κάποιον ειδικότερο - αν χρειαστεί.

Marija αν δεν σου είναι κόπος, θα ήθελα να με πληροφορήσεις σε σχέση με όσα έλεγες για την ειδική κατηγορία ασθενών που μπαίνουν όσοι έχουν πρόβλημα με θυρεοειδή (εγώ έχω χασιμότο με υποθυρεοειδισμό και 1 ή 2 μικρούς όζους)

Τραβελμαμ νομιζω εχει αναφερθει και παλιοτερα οτι η προληψη και οι εξετασεις ρουτινας στην Αγγλια πασχουν.

αυτο εξηγησα, οτι εγω εχω πολυ διαφορετικη εμπειρια σ'αυτο το θεμα, ποτε δεν αισθανθηκα ανασφαλης ή χωρις τις απαραιτητες εξετασεις ρουτινας για μενα ή για τα παιδια μου( ισα ισα νιωθω οτι στην Ελλαδα υπαρχει ενας πανικος και ολοι τρεχουν στο γιατρο με το παραμικρο και εχουν το λογο του ως ευαγγελιο). Η δικη μου εμπειρια ειναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ διαφοτερικη προφανως απο τη δικη σου και εφόσον ειμαι εδω με σκοπο να δωσω πληροφοριες οφειλω να μιλησω γι'αυτην.

Και σταματαω εδω, δε μπορω να το εξηγησω με αλλα λογια πλεον, ο νοων νοειτω

travellingmum ωραία νομίζω τα λες.

Το να κριτικάρουμε μηδενιστικά ένα ολόκληρο σύστημα, επειδή δεν μας αρέσει να μας βλέπει αρχικά ένας γενικός γιατρός, δεν προσφέρει στη συζήτηση. Κι εδώ, αρχικά όταν έχεις κάποιο σύμπτωμα, στον παθολόγο (και ιδιώτη ακόμα αν θέλεις) θα πας κι εκείνος θα σε παραπέμψει σε κάποιον ειδικότερο - αν χρειαστεί.

Marija αν δεν σου είναι κόπος, θα ήθελα να με πληροφορήσεις σε σχέση με όσα έλεγες για την ειδική κατηγορία ασθενών που μπαίνουν όσοι έχουν πρόβλημα με θυρεοειδή (εγώ έχω χασιμότο με υποθυρεοειδισμό και 1 ή 2 μικρούς όζους)

κατριν, περα απο αυτα, πως πανε οι προετοιμασιες;

Διαφημίσεις

• Δημιουργία νέου...