Quantcast
Jump to content
Προσοχή σε SCAM μηνύματα! Μας ενημέρωσαν ότι εστάλει μήνυμα στα Αγγλικά, για αλλαγή κωδικού πρόσβασης. Δεν έχουμε στείλει κάτι τέτοιο. Τα μηνύματά μας, πάντα είναι μεταφρασμένα στα Ελληνικά & περιέχουν το λογότυπό μας. ×
➔ Parents.org.gr
  • Από την διαχείριση / Admin news

• 1 hour ago, MK2012 είπε:

Οχι πήγα στον Τζεφ*** σήμερα. Ανδρολόγο έχουμε σε 1 βδομάδα.

Προτεινει εντελώς φυσικό κύκλο με συνεχή αιματολογική παρακολούθηση κ αν γίνει βλαστοκύστη λέει (ακόμα και early blastocyst την 5η μέρα σε compacting stage) το βάζουμε σε φυσικό κύκλο. Δεν έκανα συνεχή αιματολογική παρακολούθηση πριν. Βάσει βιβλιογραφίας μου δίνει 12-15% επιτυχίας με δικό μου και 60-70% με δότρια.
      Μετρήσαμε ΑΜΗ και DHEA και πρότεινε κάποια συμπληρώματα (novofertil). Αυτά. Δευτέρα έχω Σφακ****.

Λογικό να μπερδεύεσαι.. αλλα μη ζαλιζεις πολυ το μυαλουδακι σου ακομα εφοσον εχεις κ αλλα ραντεβού.. απο Δευτερα θα δεις τι θα σου πει και ο επομενος και θα τα εχεις πιο ξεκαθαρα.. βαλε τα κατω.. σημείωσε τι εχει πει ο καθενας και πιστεύω στο τελος θα πας και βασει ενστικτου .. τουλαχιστον προτεινε κατι διαφορετικο.. 

• Μου αρέσει 1

Cafe Αύγουστος 2011

Συντονιστής Org

Recommended Posts

Κρέμα αλλαγής έχουν ναι και καλή.Το λαδάκι δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ ήμουν τυχερή και ο γιος μου δεν είχε κολικούς οπότε δεν έχω άποψη.Αλλά ίσως κάποια κοπέλα από εδώ να έχει να σου πει κάτι...Διάβασε αν θες στο παρεντς το αντίστοιχο θέμα θα το βρεις πολύ κατατοπιστικό.

PiB4p3.png y5drp3.png Z9IAp3.png

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 4,7k
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Posted Images

Κρέμα αλλαγής έχουν ναι και καλή.Το λαδάκι δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ ήμουν τυχερή και ο γιος μου δεν είχε κολικούς οπότε δεν έχω άποψη.Αλλά ίσως κάποια κοπέλα από εδώ να έχει να σου πει κάτι...Διάβασε αν θες στο παρεντς το αντίστοιχο θέμα θα το βρεις πολύ κατατοπιστικό.

Το λαδάκι βοηθάει στους κολικούς;;;:shock: Δεν το ήξερα...

Αυτή είναι η κρέμα για αλλαγή πάνας;;

Lavera Baby und Kind Creme(είναι ροζ το σωληνάριο);;;;;

mxOsp2.pngBr57p2.pngEWfBp3.png

Ναι αυτή είναι είναι 3 σε 1 ενυδάτωση-ερεθισμούς - συγκάματα.

Υποθέτω ότι εκεί βοηθάει μπορεί να λέω και βλακείες δεν ξέρω μη σε πάρω στον λαιμό μου.

Μαρόζ αυτή είναι από μελισσοκέρι Lavera Baby & Kinder neutral Wundschutzcreme

Ναι αυτή είναι είναι 3 σε 1 ενυδάτωση-ερεθισμούς - συγκάματα.

Υποθέτω ότι εκεί βοηθάει μπορεί να λέω και βλακείες δεν ξέρω μη σε πάρω στον λαιμό μου.

Μαρόζ αυτή είναι από μελισσοκέρι Lavera Baby & Kinder neutral Wundschutzcreme

Θα πάρω επί 2 και από τις 2 κρεμούλες!! Ευχαριστώ πολύ!!!

mxOsp2.pngBr57p2.pngEWfBp3.png

xanp ξέρεις αν μπορώ να παραγγείλω κι εγώ απο αυτό το site που μένω Σουηδία; Τα ψιλοκαταλαβαίνω τα γερμανικά, μοιάζουν με τα σουηδικά. Εσύ βρε θήριο ξέρεις τόσο καλά γερμανικά; Κορίτσια την άλλη βδομάδα θα πάω σε σεμινάριο για ανώδυνο τοκετό, κρατάει 3 ώρες και είναι 2 συνολικά, ελπίζω να τα καταλάβω (από άποψη γλώσσας γιατί θα είναι στα σουηδικά...).

VbTYp1.png

Διαφημίσεις

Ναι μπορείς και έχει και μόνο 5,50 ευρώ μεταφορικά από 40 ευρώ παραγγελία.Αλλά Οτίλια εσύ εκεί μπορεί να τα βρεις ήδη φθηνά και να μη χρειαστεί να τα παραγγείλεις από νετ ή είναι γενικά ακριβά τα πράγματα;

Όσο για τα γερμανικά έχω το αντίστοιχο του proficiency οπότε κάτι σκαμπάζω...

Βρε γκέρλς θα τρελαθώ!!! Εδώ έχουμε αναλύσει τα πεθερίδια, για το μεσοπρόθεσμο δεν θα πούμε που καίγεται ο κ..ος μας????

Οτίλια πες στους εξυπνους επικριτές οτι δεν πρόκειται για μικρές θυσίες εκτός αν το ξεπούλημα της χώρας είναι γιαυτούς μικρή θυσία. Παραχώρηση άνευ όρων στους δανειστές μεταξύ άλλων ακόμα κ του φυσικού πλούτου της χωρας (πχ περιοχές ιδιαίτερου οικολογικού κάλους, αιγιαλό, αρχαιολογικούς χώρους και πάει λέγοντας).

Δες:

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=408183&h1=true

Τεσπα... ας πουμε τα μπεμποειδή θέματα τώρα:

Πήγα στο γιατρό όλα καλά λογικά δεν θα γεννηθεί πάνω από 3 κιλά όπως κ το πρώτο.

Για το βελεντοσάιτ:

έκανα παραγγελία 93 ευρώ αλλά συμφέρει πολύ.

Εγώ προτείνω βελέντα για κρέμα αλλαγής αφού ήταν η μόνη που βοηθούσε τη μικρή που είχε φοβερό προβλημα με συγκάματα λόγω αλλεργιών. Ακόμα κ η λαβέρα που ήταν είδική για ατομπικά δέρματα δεν έκανε τίποτα...

Γενικά ό,τι πήρα σε λαβέρα δεν της ταίριασαν καλά κ εμένα δεν μου άρεσαν. Το βελέντα σαμπουάν κ αφρόλουτρο είναι πολύ καλό επίσης,όπως κ το κρεμόλουτρο ειδικά για αρχή που δεν κάνει σαπουνάδα. Το λάδι το είχα αλλά το απ΄λο της ενυδάτωσης όχι των κολικών. Καλό ήταν...

Για τα φορμάκια μου ήρθε ένα μήνυμα σήμερα που έλεγε πως τα Μαρκς ξεκινάνε εκπτώσεις 50%. Είναι σε ποιότητα αντίστοιχα του μαδερκέαρ κ με την έκπτωση συμφέρει.

Δεν θυμάμαι κάτι άλλο....

Γι'αυτές που δεν ξέρουμε γερμανικά, μπορείτε άνετα να χρησιμοποιήσετε τον μεταφραστή του google: http://translate.google.com. Απλά κάνετε κόπι & πέιστ το κείμενο που σας ενδιαφέρει και σας δίνει τη μετάφραση...

120247mcv711uxx1.gif

Καλημέρα...Γιούπι από που παρήγγειλες τελικά από αυτό που έδωσα;Αν έχεις βρει άλλο πιο οικονομικό πες να το ξέρω και εγώ...

Εγώ πάντως παρήγγειλα απ'αυτό που έδωσες, γιατί μου φάνηκαν μια χαρά οι τιμές...

120247mcv711uxx1.gif

Διαφημίσεις

Και εγώ από εκεί τα πήρα και αυτή την φορά απλά λέω μπας και βρήκε καμιά πιο φθηνό...Γενικά ότι βρίσκεται για online αγορές πείτε το και εδώ να ξέρουμε όλες...Ότι μπορούμε να γλυτώνουμε...

καλό μήνα!!. σε έναν μήνα η και λιγότερο θα αρχίσουν τα γεννητούρια στο καφέ μας! μετά από μια συναρπαστική πορεία με αγωνίες και αναμονή για τον ερχομό του μωρού μας φτάνουμε στο τέλος κορίτσια! το λέω και συγκινούμαι..

ίσως να σας κουράσω πάλι με μεγάλα ποστ αλλά πιθανόν να σας φανούν χρήσιμα τα παρακάτω που βρηκα. ακόμα και για εμένα που θα είμαι δευτερότοκη μου έκανε καλό να τα ξαναθυμηθώ.. αφορούν στο φυσιολογικό τοκετό και στη συνέχεια καισαρική

Φυσιολογικός Τοκετός: Πρώτο Στάδιο ή Στάδιο Διαστολής

Το πρώτο στάδιο ή στάδιο της διαστολής είναι η χρονική περίοδος από την έναρξη των ωδινών μέχρι την τελεία διαστολή του τραχήλου. Εάν πρόκειται για το πρώτο παιδί η διάρκειά του κυμαίνεται από 10 έως 12 ώρες, ενώ για τις επόμενες κυήσεις από 6 έως 8 ώρες.

Σημεία έναρξης του τοκετού είναι:

Η περιοδικότητα και η αύξηση της έντασης των συσπάσεων. Δηλαδή οι συσπάσεις αρχίζουν να γίνονται δυνατότερες και να επαναλαμβάνονται κάθε 5-10 λεπτά. Αν και στην αρχή μπορεί να είναι ακανόνιστες, βαθμιαία θα δυναμώσουν και θα γίνουν συχνότερες.

Αποκόλληση της προστατευτικής βλέννας που έκλεινε τον τράχηλο. Η έκκριση αυτή μοιάζει με κολλώδη ροζ ουσία, ωστόσο δεν πρέπει να υπάρχει πολύ αίμα.

Ρήξη εμβρυϊκών υμένων ( το σπάσιμο των νερών). Πρόκειται για τον αμνιακό σάκο με το υγρό που περιέβαλλε το μωρό σας σʼ όλη την εγκυμοσύνη. Εάν δεν πραγματοποιηθεί ρήξη πριν την έναρξη των συσπάσεων, το πιθανότερο είναι να συμβεί αυτόματα κατά την διάρκεια του τοκετού ή να το κάνει ο μαιευτήρας σας τεχνητά.

Άφιξη στο μαιευτήριο Εάν οι συσπάσεις σας πλέον έρχονται κάθε 5 λεπτά, πρέπει να πάτε στο μαιευτήριο. Καλό θα είναι να έχετε την βαλίτσα του μαιευτηρίου έτοιμη και να είστε προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο. Σας συμβουλεύουμε να έχετε εξοικειωθεί με την διαδρομή, τις συνθήκες στάθμευσης και να γνωρίζετε που είναι η είσοδος υποδοχής επιτόκων. Σε καμία περίπτωση μην οδηγήσετε εσείς. Όταν φτάσετε στο μαιευτήριο, το μαιευτικό προσωπικό θα σας οδηγήσει στην αίθουσα τοκετού, η μαία θα ελέγξει το ιατρικό ιστορικό σας, θα υπογράψετε τα απαραίτητα έγγραφα και θα σας βοηθήσουν να αλλάξετε με την μπλούζα μαιευτηρίου. Η μαία θα φροντίσει να ελέγξει:

 τον σφυγμό σας

 την πίεση σας

 την αναπνοή σας

 την θερμοκρασία σας

 τον χτύπο της καρδιάς του εμβρύου

Αμέσως μετά θα σας εξετάσει από τον κόλπο προκειμένου να διαπιστώσει:

 την πιθανή ρήξη των υμένων

 τυχόν αιμορραγία ή εκκρίσεις

 τη θέση του εμβρύου

 το βαθμό διαστολής του τραχήλου

Εάν χρειαστεί και κατόπιν εντολής του μαιευτήρα σας, θα ξυρίσουν την ηβική περιοχή, θα σας κάνουν υποκλυσμό και θα σας βάλουν ορό.

Αντιμετώπιση των ωδινών τοκετού Δεν υπάρχουν κανόνες ή οδηγίες σχετικά με τον ιδανικό τρόπο αντιμετώπισης των ωδινών τοκετού. Σίγουρα βοηθά το να είστε ήρεμη και χαλαρή και να νιώθετε άνετα. Εάν περπατάτε ή στέκεστε όρθια το στάδιο αυτό γίνετε λιγότερο επώδυνο και μπορεί να επισπεύσει τον τοκετό. Καθώς εξελίσσεται η διαστολή, ο πόνος στην μέση και τα πόδια σας αυξάνεται. Οι συσπάσεις είναι πιο δυνατές, καθιστώντας δύσκολο το να μιλήσετε, αισθάνεστε κόπωση και ενδεχομένως έχετε αυξημένη ροή αιματηρών υγρών. Αυτή τη στιγμή, ενδεχομένως να ζεσταίνεστε (ιδρώνετε) ή να κρυώνετε (έχετε ρίγη), να νιώθετε ναυτία, εκνευρισμό, να αισθάνεστε τα πόδια σας να τρέμουν ανεξέλεγκτα και να είναι κρύα ή να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε. Ζητήστε ότι χρειάζεστε από τον σύντροφο σας ή την μαία (ένα ζευγάρι κάλτσες, μασάζ, μια κουβέρτα). Συγκεντρωθείτε, σκεφτείτε ότι σε λίγο όλα θα τελειώσουν και ετοιμαστείτε για δράση!

Εάν αισθάνεστε ότι οι ωδίνες είναι ιδιαίτερα επώδυνες και σας είναι αδύνατο να ανταπεξέλθετε, μην διστάσετε να ζητήσετε από τον μαιευτήρα σας να σας ανακουφίσει με φάρμακα, εάν δεν το έχετε ήδη κάνει, και αποφασίστε μαζί του τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης. Να θυμάστε ότι πολλές τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν εξίσου αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των ωδινών του τοκετού.

Α. Τεχνικές χαλάρωσης

1. Τεχνικές αναπνοής και χαλάρωσης (μαθήματα ανώδυνου τοκετού)

2. Να αναπνέετε ακολουθώντας την καμπύλη του πόνου, καθʼ όλη την διάρκεια των συσπάσεων

3. Φροντίστε να μην σφίγγεστε, γιατί αυτό θα προκαλέσει επιπλέον πόνο

4. Πάρτε την θέση που σας βολεύει καλύτερα

5. Εάν κρυώνετε, αισθάνεστε ρίγη ή τα πόδια σας είναι ιδιαίτερα κρύα, φροντίστε να ζητήσετε μια κουβέρτα ή κάλτσες. Εάν είστε ιδρωμένη, ζητήσετε από τον σύντροφο σας ή τη μαία να ακουμπήσει ένα παγάκι στα χείλη σας ή μια υγρή πετσέτα.

6. Ζητήστε επίσης να σας τρίψουν την πλάτη ή να σας κάνουν μασάζ στα μέλη του σώματος που πονάνε περισσότερο (πόδια, πλάτη, χέρια)

7. Ρωτήστε από πριν εάν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο αρωματικό κερί ή αιθέρια έλαια.

8. Ετοιμάστε από πριν ένα CD με τα αγαπημένα σας τραγούδια και χαλαρώστε ακούγοντας τα

9. Πάρτε μαζί σας το αγαπημένο σας βιβλίο (αν καταφέρετε να διαβάσετε ανάμεσα στις συσπάσεις βέβαια!)

Β. Αναλγησία

Επισκληρίδιος αναισθησία. Ο αναισθησιολόγος εισάγει αρχικά έναν ειδικό καθετήρα μεταξύ δύο σπονδύλων αφού προηγουμένως σας χορηγήσει ένα τοπικό αναισθητικό για να μην πονέσετε. Στη συνέχεια και πάντα σε συνεργασία με το μαιευτήρα, σας χορηγεί συγκεκριμένα αναισθητικά φάρμακα μέσω του καθετήρα. Τόσο η ποιότητα όσο και ποσότητα του φαρμάκου είναι τέτοια ώστε να ανακουφίζει από τον πόνο χωρίς να καταργεί τις υπόλοιπες αισθήσεις. Το γεγονός αυτό όχι μόνο επιτρέπει τη χαλάρωσή σας αλλά κάνει δυνατή και τη συνεργασία σας με το μαιευτήρα κατά την εξώθηση.

Πεθιδίνη. Χορηγείται με ένεση στο γλουτό και έχει καταπραϋντική επίδραση. Ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι μπορεί να δυσκολέψει την εξώθηση και να σας φέρει υπνηλία. Επίσης, αν η ένεση έγινε σε διάστημα μικρότερο της μιας ώρας από τον τοκετό, είναι δυνατό να προκαλέσει καταστολή της αναπνοής του νεογνού.

Φυσιολογικός Τοκετός: Δεύτερο Στάδιο ή Στάδιο Εξώθησης

Το δεύτερο στάδιο ή στάδιο της εξώθησης είναι η χρονική περίοδος από την τελεία διαστολή του τραχήλου μέχρι την έξοδο του εμβρύου. Το στάδιο αυτό δεν πρέπει να υπερβαίνει τη μία ώρα αν πρόκειται για το πρώτο παιδί ή τα 30 λεπτά αν πρόκειται για επόμενα παιδιά. Αποτελεί το πιο εξαντλητικό και απαιτητικό μέρος του τοκετού. Οι ωδίνες είναι πλέον συχνότερες (κάθε 2-3 λεπτά) και μεγαλύτερης έντασης, που σημαίνει ότι ο χρόνος για ανάπαυση ενδιάμεσα λιγοστεύει.

Εάν αισθανθείτε την ανάγκη να ωθήσετε, είναι σημαντικό να το αναφέρετε στο μαιευτήρα σας και να μην κάνετε τίποτα εάν δεν σας το πει αυτός. Εάν εξωθήσετε πριν διασταλεί πλήρως ο τράχηλος, κινδυνεύετε να κουραστείτε νωρίτερα από το αναμενόμενο και πιθανόν να εμποδίσετε την κανονική στροφή του κεφαλιού του εμβρύου. Αυτό σημαίνει ότι το μωρό σας θα δυσκολευτεί να περάσει από τον τράχηλο και θα είναι ιδιαίτερα επώδυνο για εσάς.

Είναι σημαντικό να αναπνέετε σωστά και να φροντίζετε μετά από κάθε ωδίνα να χαλαρώνετε. Μπορείτε να εκτελέσετε ασκήσεις αναπνοής ή εάν δεν παρακολουθήσατε μαθήματα ανώδυνου τοκετού, η μαία θα φροντίσει να σας συμβουλεύσει σχετικά. Εάν μπορείτε, περπατήστε έστω και για λίγο, διαφορετικά αλλάζετε συχνά στάση, και προσπαθήστε να ηρεμείτε ανάμεσα στις συσπάσεις.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θυμάστε να ουρείτε τουλάχιστον κάθε μια ώρα και τέλος, μην διστάσετε να ζητήσετε αναλγησία από το ιατρικό προσωπικό (τις μαίες ή τον μαιευτήρα σας). Να θυμάστε ότι πολλές τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν εξίσου αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των ωδινών του τοκετού.

Ο σύντροφος σας

Φροντίστε να έχετε δίπλα σας τον σύντροφο σας, ο οποίος μπορεί να σας εμψυχώνει, να σας ηρεμεί και να σας ενθαρρύνει καθʼ όλη την διάρκεια του τοκετού. Αυτό βέβαια προϋποθέτει την κατάλληλη προετοιμασία από την πλευρά του, καθʼ όλη τη διάρκεια της κύησης. Φροντίστε να του μεταφέρετε τις ανάγκες σας και να είναι στο πλάι σας όταν τον χρειάζεστε (…ή το αντίθετο!). Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει με την μέτρηση των συσπάσεων ή και με το συντονισμό των ασκήσεων αναπνοής, ιδιαίτερα όταν οι συσπάσεις είναι ανυπόφορα δυνατές καθώς και να σας κάνει μασάζ στις επώδυνες περιοχές του σώματος σας (όπως η πλάτη και τα πόδια).

Το προσωπικό

Η καλή συνεργασία και η σχέση εμπιστοσύνης με τις μαίες της αίθουσας τοκετών είναι απαραίτητη για την ομαλή πορεία του τοκετού σας. Να θυμάστε ότι το προσωπικό είναι εκεί για να σας βοηθήσει, εφόσον βέβαια του το επιτρέψετε. Πιο συγκεκριμένα θα απαντά στις ερωτήσεις σας και θα καθησυχάζει τις ανησυχίες σας, θα ελέγχει την πίεση σας και την κατάσταση του μωρού σας, θα αξιολογεί την ένταση και την συχνότητα των συσπάσεων, την ποσότητα και ποιότητα των αιματηρών εκκρίσεων, και την πρόοδο του τοκετού σας. Τέλος, κατόπιν εντολής του μαιευτήρα σας, θα χορηγήσει κατευναστικά ή αναλγητικά φάρμακα (εφόσον τα έχετε ανάγκη και είναι εφικτό) και σε περίπτωση που είναι απαραίτητο, θα επιταχύνει τον τοκετό είτε με την χρήση ωκυτοκίνης ή με τεχνητή ρήξη των υμένων.

Εξωθήσεις και τοκετός

Έχετε διαστολή σχεδόν 10 εκατοστά και η ένταση και διάρκεια των συσπάσεων αυξάνεται, με πολύ έντονη κορύφωση. Το προσωπικό της αίθουσας τοκετών θα σας προετοιμάσει για τον τοκετό, μεταφέροντας σας στο χειρουργείο. Πολλά μαιευτήρια έχουν κρεβάτια τα οποία μπορούν να διαμορφωθούν ανάλογα την κατάλληλη στιγμή και έτσι να μη χρειαστεί η μεταφορά σας. Η θέση αυτή σας βοηθά να σπρώξετε σωστά και επιπλέον δίνει ευχέρεια κινήσεων στο μαιευτήρα σας. Σίγουρα η τάση που είχατε να σπρώξετε έχει αυξηθεί (αν και δεν το αισθάνονται αυτό όλες οι γυναίκες). Καθώς προχωρεί το κεφάλι του μωρού σας, αισθάνεστε ένα κάψιμο ή τσίμπημα στον κόλπο και ίσως μεγάλη πίεση στο ορθό.

Ανάλογα με την τακτική του μαιευτηρίου και τον μαιευτήρα σας, ίσως πάρετε θέση για εξωθήσεις. Ώρα λοιπόν να βοηθήσετε το μωρό σας να περάσει την γεννητική οδό και να βγει στον έξω κόσμο! Καθώς ωθείτε, το κεφάλι του μωρού σας θα φαίνεται ολοένα και περισσότερο με κάθε σύσπαση. Μπορεί να χρειαστείτε περινεοτομή, μια μικρή τομή στο περίνεο για να προληφθεί η ρήξη των ιστών. Να είστε συγκεντρωμένη και να κάνετε ότι σας έρχεται φυσικό. Ωστόσο, πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες του μαιευτήρα σας και να σταματάτε τις εξωθήσεις όταν σας το ζητούν. Σε αυτό το διάστημα, φροντίστε να παίρνετε μικρές και κοφτές αναπνοές.

Το κεφάλι του μωρού σας είναι σχεδόν έξω και ίσως χρειαστεί μια τελευταία εξώθηση για να γλιστρήσουν έξω οι ώμοι και το υπόλοιπο σώμα. Ο μαιευτήρας σας θα χρειαστεί να καθαρίσει τη βλέννα από το στόμα και τη μύτη του μωρού σας. Στη συνέχεια αφού κόψει τον ομφάλιο λώρο, μπορεί να τοποθετήσει το μωρό σας πάνω στο στομάχι σας ή στην αγκαλιά σας (εφόσον του το ζητήσετε εσείς). Αμέσως μετά αναλαμβάνει ο παιδίατρος-νεογνολόγος. Αυτός αξιολογώντας κάποιες παραμέτρους της κατάστασης του νεογνού (το χρώμα του δέρματος, την αναπνοή, την καρδιακή συχνότητα, τα αντανακλαστικά και το μυϊκό τόνο) θα το βαθμολογήσει στο λεγόμενο Apgar-Score και θα υποστηρίξει αναλόγως όποια από τις παραμέτρους χρειάζεται.

Συγχαρητήρια… γίνατε Μητέρα…

Φυσιολογικός Τοκετός: Τρίτο Στάδιο ή Στάδιο Υστεροτοκίας

Έξοδος του πλακούντα

Το τρίτο στάδιο ή στάδιο υστεροτοκίας είναι η χρονική περίοδος από την έξοδο του εμβρύου μέχρι την αποκόλληση του πλακούντα και την έξοδό του από τη μήτρα. Αυτό το στάδιο αποτελεί το πιο σύντομο μέρος του τοκετού: διαρκεί από 10 έως 30 λεπτά. Παρόλο που έχετε ακόμα συσπάσεις, η συγκίνηση και ευτυχία που αισθάνεστε είναι τόσο έντονες που ενδεχομένως να μην τις νιώθετε! Σε αυτό το στάδιο, απομακρύνεται ο πλακούντας που για εννέα μήνες έτρεφε το μωρό σας. Πιθανώς, να σας έχει ήδη χορηγηθεί ένεση ωκυτοκίνης, η οποία βοηθά την μήτρα να συσπάται, με αποτέλεσμα την αποκόλληση του πλακούντα από το τοίχωμα της, κινώντας τον προς το κάτω μέρος της.

Μόλις βγει ο πλακούντας, ο μαιευτήρας σας θα τον εξετάσει για να σιγουρευτεί ότι έχει αποβληθεί στο σύνολο του και ότι δεν έχουν μείνει πίσω κομμάτια που θα προκαλέσουν αιμορραγία ή λοιμώξεις. Αμέσως μετά θα ελέγξει τον τράχηλο και τον κόλπο σας για τυχόν τραύματα ή ρήξεις και εφόσον υπάρχουν θα τα ράψει. Η συρραφή γίνεται με τοπική αναισθησία ή χωρίς καμία παρέμβαση αν γεννήσατε με επισκληρίδιο αναισθησία.

Για το νέο μπαμπά

Είναι η πιο όμορφη και συγκινητική στιγμή του τοκετού, όταν κρατάτε στα χέρια σας το νεογέννητο μωρό σας, και του ψιθυρίζετε πόσο το αγαπάτε και με πόση προσμονή το περιμένατε! Να είστε σίγουροι ότι το μωρό σας ήδη αναγνωρίζει την φωνή σας και θα ευχαριστηθεί ιδιαιτέρως στο άκουσμα της… Μην ξεχνάτε ωστόσο τη σύντροφο σας, η οποία έχει ανάγκη να ακούσει επαινετικά και τρυφερά λόγια για το επίτευγμα της.

Το προσωπικό

Φτάνοντας στο τέλος η μαία θα ελέγξει την θερμοκρασία, το σφυγμό, την πίεση, την μήτρα σας (πόσο καλά έχει συσπαστεί μετά τον τοκετό) και την κολπική αιμορραγία. Είναι πιθανό να σας χορηγηθεί ένεση μεθερζίνης για να βοηθήσει τη μήτρα να συσπαστεί καλύτερα. Αμέσως μετά θα σας πλύνουν και θα σας περιποιηθούν. Τέλος, θα σας μεταφέρουν στο δωμάτιο σας, ενώ το μωρό σας θα μεταφερθεί στην αίθουσα νεογνών. Εάν επιθυμείτε, μπορούν να σας φέρουν το μωρό στο δωμάτιο σας, αφού πρώτα γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Δυστυχώς στην καισαρική τομή είναι αδύνατο να συμμετέχετε ενεργά, όπως στον φυσιολογικό τοκετό. Ωστόσο η συναισθηματική και ψυχική προετοιμασία σας για το ενδεχόμενο καισαρικής τομής, είναι ιδιαίτερα σημαντική, μιας και θα σας βοηθήσει να δείτε τα πράγματα θετικά και θα μειώσει την απογοήτευση σας εάν δεν έχετε τον φυσιολογικό τοκετό που περιμένατε. Για παράδειγμα, μην ξεχνάτε ότι στην καισαρική τομή χορηγείται περιοχική αναισθησία, με αποτέλεσμα να μπορείτε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε την εμπειρία (αφού δεν έχετε να αντιμετωπίσετε τις ωδίνες του τοκετού και τις εξωθήσεις). Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τον σύντροφο σας!

Η καισαρική τομή μπορεί να είναι είτε προγραμματισμένη είτε επείγουσα. Οι πιο συνήθεις λόγοι είναι:

 Αλλοίωση των καρδιακών παλμών του εμβρύου

 Προβλήματα υγείας (καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, ορθοπεδικές παθήσεις κάτω άκρων κλπ) εξαιτίας των οποίων ο γιατρός σας θεωρεί την καισαρική τομή απαραίτητη

 Υπερτασική νόσος της κύησης (προεκλαμψία, εκλαμψία)

 Πολύδυμη κύηση

 Ισχιακή ή εγκάρσια προβολή του εμβρύου (όταν δηλαδή προηγούνται τα πόδια, οι γλουτοί ή ο ώμος)

 Επιπωματικός πλακούντας(που φράζει εντελώς τον τράχηλο και έτσι εμποδίζει την είσοδο του εμβρύου στον γεννητικό σωλήνα)

 Πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα

 Πρόπτωση της ομφαλίδας (ο ομφάλιος λώρος προηγείται του εμβρύου στο γεννητικό σωλήνα)

Μια τυπική επέμβαση με καισαρική τομή έχει ως εξής:

 Πριν την επέμβαση, θα σας ξυρίσουν το εφήβαιο και το υπογάστριο

 Θα τοποθετήσουν καθετήρα στην ουρήθρα σας

 Θα σας βάλουν ορό , για τη δυνατότητα άμεσης χορήγησης φαρμάκων

 Θα πλυθεί η κοιλιά σας με αντισηπτικό διάλυμα

 Μπορείτε να επιλέξετε το είδος της αναισθησίας (γενική, επισκληρίδιος ή ραχιαία). Η γενική αναισθησία επιβάλλεται σε επείγουσες περιπτώσεις για να επιταχύνει την επέμβαση

 Κατόπιν, ο μαιευτήρας πραγματοποιεί μια τομή στη βάση της κοιλιάς και μια δεύτερη στο κάτω μέρος της μήτρας.

 Ανοίγει τον αμνιακό σάκο και βγάζει το νεογνό. Αναρροφάται η βλέννα από τη μύτη και το στόμα του μωρού και τότε ακούγεται το πρώτο του κλάμα…

 Κόβεται ο ομφάλιος λώρος και ανάλογα με την κατάσταση, σας επιτρέπεται ή όχι να κρατήσετε το μωρό σας για λίγο

 Τέλος, απομακρύνεται ο πλακούντας και ράβονται οι τομές

Φυσικά η καισαρική τομή όπως κάθε επέμβαση έχει κάποιες πιθανές επιπλοκές, τόσο άμεσες (αιμορραγία, καταπληξία, κακώσεις ουρητήρα ή ουροδόχου κύστης) όσο και απώτερες (φλεγμονή, αιμάτωμα, θρομβώσεις ή εμβολές). Ευτυχώς βέβαια στις μέρες μας η συχνότητα αυτών των επιπλοκών είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Σʼ αυτό έχει συντελέσει η βελτίωση της χειρουργικής τεχνικής και της αναισθησίας, η χορήγηση αντιβιοτικών και η χρήση της αντιπηκτικής αγωγής.

Διαφημίσεις

Εγγραφείτε ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο θα χρειαστεί να είστε εγγεγραμμένο μέλος. Είναι δωρεάν.

Δημιουργήστε νέα εγγραφή

Κάντε εγγραφή να συμμετάσχετε στις συζητήσεις - είναι εύκολη και γρήγορη!

Δημιουργήστε νέα εγγραφή

Σύνδεση

Έχετε ήδη έναν λογαριασμό χρήστη; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...